Kommentarer

Släktfoto

Första dagarna i september besökte Ariana Lindquist oss, en fotograf från Minneapolis som ligger i Minnesota och svenskbygderna där.

Hon kom för att dokumentera hur mycket av traditioner och livsstil som fortfarande överensstämmer mellan släktingar på båda sidor av Atlanten. Många bilder blev det under de tre dagar hon var i Vilhelmina.

IMG_3231

Här går vi igenom emigrantlistor med Laila Eliasson på muséet.
Ariana blev också mycket förtjust i Sune Jonssons dokumentärbilder som hänger utanför Lailas kontor.

IMG_3242

Familjen Grahns ursprung var i fokus. Här tar hon bilder i Jakob Grahns hus som nu ägs av Bo Runa. Vi tittade också på Nathan Grahns hus som Bo och Irene bor i. Lämningarna efter det gamla kapellet och det nyare som nu är kafé tog vi också lite bilder av.

IMG_3240

På andra sidan vägen från Bo Runa bodde Axel Grahn. Nu bygger Karl Arne Andersson ett motorsågsmuséum där och vi fick titta på några av favoriterna.

IMG_3246

Bärplockning och upplevelsen av allemansrätten hör också till ett Sverigebesök.  Ytterligare några porträtt av mig i ny miljö osv.

IMG_3248

Elin som guidade i skogen hittade inte många bär. Bara lite lingon längst ned i plockaren. Men lite svampar fanns också. Fårticka eller brödticka, det är frågan.

IMG_3253

Jag fixade brasan och kokade kaffe så att vi kunde avsluta utflykten stilenligt.

IMG_3271

En överraskning dök upp i sista stund så tidigt en morgon åkte vi till Stekenjokk och tog en extra dag för att se renskiljning, kalvmärkning och slakt. Som ni ser var vi tidigt ute så vi tog en tupplur i väntan på helikoptern.
Ariana som bott nära indianterritorier i norra USA såg många paralleller mellan svensk och amerikansk urbefolkning.

IMG_3334

Här ser ni Ariana inklämd mot väggen längst bort i den lilla fållan där slaktrenarna tas ut av de olika renägarna. Längst till vänster, närmast kameran ser ni tre män ur familjen Fjällström som vi följde. Profilen till höger är Tomas som hjälpte oss till rätta på morgonen.

Ariana Lindquist har bland annat arbetat för CNN och New York Times.

Stanley Almqvist
ursprunglig

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.