Bysömmerskan

Rum
Bysömmerskan
På tavlans baksida har Britt Bäckström Johansson skrivit:

Förjulsvintern lider mot sitt slut, det gamla köket som förr tapetserats med tidningar av olika årgång har nu fått ny tapet.

De aktiviteter som råder är pojkarnas lek med katten och några hemmagjorda leksaker. Lillan ligger hårt lindad i sin vagga och ska sova. Genom fönstret ser mor timmerköraren komma hem för helgen.

På köksbordet som den här dagen tjänstgör som skräddarbord finns anteckningar om byxlängd och mått samt ett par tillskurna vadmalsbyxor färdiga för sömnad.

Mor står vid bordet. Framför sig har hon en mycket viktig uppgift, nämligen att sy de byxor som hennes man så väl behöver. Hon känner en stor glädje och lycka över att kunna sy, få överlämna ett par nya vadmalsbyxor till sin man som hon egenhändigt sytt. De blir en fin julklapp.

Så har jag försökt ge en liten inblick i vad man sysslade med en dag på 30-talet. Ni har fått träffa en av de kvinnor som sydde kläder åt sin familj, ja som till och med sydde kostymer av samma klass som skräddar-Olle, den kringresande byskräddarens kostymer.