Kommentarer

Hungerpesten


Elin hittade den här barnboken i skolan i Gamla stan i Stockholm. Det är en barnboksvariant av Hungerpesten. Min bror Jörgen råkade vara i stan och han visste att huvudpersonen Matilda Sjögren var min farmors kusin. Själv minns jag bara att vi var släkt med hästhandlar-Sjögren längre upp på Rönnvägen, där jag växte upp. Då stod stallarna kvar nedanför backen där Hembergsskolan senare byggdes. Farfars jaktkamrat Olle Grönlund är namngiven också i barnboken. Så nu måste jag ta och läsa boken. Även faster Nanny lär figurera någonstans på sidorna.

Morfar Alex hade en del otur med hästar. Hörde att Sigvard Sjögren ville hjälpa honom med affärerna. Men jag vet inte hur det slutade.
Alexis Sjögren kommer jag förstås också ihåg. Han målade kökstaket och en del annat i vårt hus i Skog. Än i dag hänger en stor tavla av honom i Pingstkyrkan i Vilhelmina.

Det var Sjögrens och boken Hungerpesten.

FLER FÖRFATTARE I SKOG OCH MARK!

Stanley Almqvist
forskar vidare

7 kommentarer tillHungerpesten

 • Stanley Almqvist

  Nej, faster Nanny fanns inte med i boken, ser jag nu när jag läst den. Men jag undrar om det inte var faster Dolly som föddes där på slutet? I efterordet berättas inte vad som hände med henne. Jag får kolla vidare om det stämmmer.

 • hjördis holgersson

  Den yngste gossen i familjen, Esbjörn, han som gjorde blodspår på skaren barfota blev min favoritpatient och mkt gode vän när jag vikarierade som distr.sköt i Vilhelmina på 70-talet. Önskar att jag hade läst boken innan dess, hade fattat symboliken i den keramiksko han gjorde till julklapp åt mej bättre då. Han var en missförstådd och mycket ensam man enl min mening….trots ett otal syskon.Rar krutgubbe med mkt konstnärlig ådra!

 • Vad roligt att du hörde av dig Hjördis. Det är viktigt att minnen bevaras.
  Tack för din kommentar.

 • Therese

  Hej! Jag har just sträckläst hungerpesten men saknar i efterorden vad som hände Dolly! Är så nyfiken! Hoppas denna sida är aktiv än och att du kan komma med lite info, blev så tagen av boken så den har nog lämnat bestående avtryck inom mig.

 • Dolly (född Sjögren) var min faster, gift med min farbror Nils Almqvist som hade sågverk i Strömnäs.
  Hon blev änka när hon var 57 då Nils dog hastigt. Hon fick fyra barn med Nils, mina kusiner överst i backen där Almqvistarna bodde. De hade den ursprungliga gården där familjefadern och kraftkarlen Olle Almqvist först etablerade sig i Strömnäs.
  Dollys två år äldre bror Alexi Sjögren var en annan som jag mött. Han var diversearbetare och konstnär.

 • Therese

  TACK Stanley!
  Vet du om Mathilda fick återförenas med fler av sina barn? Har barnen i sin tur kunnat hålla kontakten? Måste vara hemskt för alla att skingras för vinden sådär och säkert inte kunna få bearbeta det

 • Gun Britt Nilsson

  Hej alla för mig okända släktingar!
  Jag är barnbarn till
  Gustava Matilda Sjögren och dotter till Elsa, som Gustava fick med Frans Paulsson som hon levde med efter att hon blivit änka.
  Min mamma fick växa upp hos en fosterfamilj i Lövnäs men hon hade god kontakt med sina biologiska föräldrar och med flera av sina halvsyskon. Jag minns moster Karin, Linnea Fjellstedts mamma, moster Anna, Esbjörn och Alexi.
  Jag växte upp I Dorotea, men bor sedan mitten av 60-talet i Skåne, nu I Ystad.
  Jag bär min mormors livshistoria i mitt hjärta och är glad över att tva av mina tre söner fick träffa henne, när vi hälsade henne i Vilhelmina.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.