Islossning


Den sexkantiga grillringen i betong sveptes med av ismassorna. Men bastun klarade sig i år. 

Skogbäcken, tidigare benämnd Lafvabäcken, föreföll ha uppfört sig utan anmärkning under våryran.Känt är att den kan ställa till en hel del bekymmer. Särskilt för vägfarande. Bron har fått känna på en del påfrestande uttryck när bäcken firar sin frihet efter den långa vinterns fångenskap i isbojor.

I gårkväll gick jag förbi bastun som vi har några meter från bäckstranden. Där hittade jag påtagliga bevis för, vad vi kan kalla, ett icebreakingparty. Bastun hade räddats enbart av ett stort stenblock som fungerar som trapp och nu hade spärrat isblocken. Grillen, i betong och fylld med sten, hade bäcken under isdansen, rullat runt några varv. Detta har aldrig hänt förut utan bäcken har vid alla tidigare islossningar respekterat vår tomt. Tur att vi inte hade byggt den planerade altanen.

Skogbäcken avvattnar ett imponerande område där den startar med sina två förgreningar uppe på de stora Blaikfjällsmyrarna. När allt smältvatten samlas i bäckfåran så förvandlas den till en rasande furie med en skrämmande potential. Under snösmältningsperioden är den ett allmänt samtalsämne där dess styrka och oberäknerlighet nämns med respekt.

Text och bild:
Ronny Thellbro

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.