Rädda kapellet i Mark!

Lövsly och ogräs runt kapellet rensas bort. Lena Nordin längst till höger och Agneta Thellbro i mitten. Till vänster deras män, Ronny Thellbro och Christer Nordin. 

Nu ska kapelletet i Mark räddas för framtiden. Allt ska dokumenteras, fotograferas och studeras. Huset ska repareras och få tillbaka sin ursprungliga vita färg. Atmosfären och minnet ska finnas kvar. Men man ska man kunna samlas där igen. Precis som upphovsmannen önskade.

Det lilla kapellet är en tidskapsel som stått orörd sedan mitten av 1900-talet. Då lämnade han det och låste dörren efter sig. Kristoffer Kristoffersson som byggde kapellet, höll gudstjänster där och bodde i köket bakom salen.

Han var i sig själv en del av byns historia. Den första nybyggarens barnbarn som kallade sig ”vildmarkens son”. Han präglade faktiskt hela bygden och märks än i dag. Det är en berättelse som kommer att leva vidare i byn, tillsammans med hans ungdoms kärlek Lapp-Lisa.

Lapp-Lisa i unga år, 1920.

”Lapp-Lisa” är ett annat minne som byn bevarar. Och det hör ihop med kapellets och dess upphovsman. De växte upp tillsammans i byn och delade tron.

Ett svar på ”Rädda kapellet i Mark!”

  1. Ge oss ett Swish nummer och kontakta samfundspressen

    Tror att många vill engagera sig och stötta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.