Amerikabrevet


Axel Nilsson från Mark var 33 år och singel, när han 26 mars 1924 avreste med båt från Göteborg till Halifax i Kanada. Han slog sig ned i Vancouver, på andra sidan kontinenten. Den här bilden, full av framtidstro togs i Hollywood Studio, Vancouver, British Columbia.

Annars såg nog Axel oftare ut så här på helgen; kostym, rock och hatt, med cigarett i munnen.

Axel började som skogshuggare och slutade som ägare av ett litet hotell, om vi förstått det rätt?
Han dog i Vancouver 1953. Och visst, han lämnade ett Amerikanskt arv efter sig, till familjen. Det gav några tusenlappar till var och en. Tack vare det kunde hans brorson i Skog gå i realskolan, till exempel.

I Axels brors hus hittade vi det här amerikabrevet. Mottagaren var nog Alex, hans lillebror. Du kan läsa brevet i sin helhet under bilden av den här första sidan.
Axel och Alex – hur kunde deras mamm hålla isär pojkarna? Hon hade åtta barn att blanda ihop namnen på!

Half Moon Bay, British Columbia 7 november 1948

Bäste broder!

Som ovan heter platsen där jag arbetar, har varit här i femton månader, under tiden även haft mina lediga veckor för rast. Då far man till Vancouver som ej ligger så långt härifrån, endast fyra timmars båtresa.
Allt går bra i mitt arbete. Nog känner jag att jag blir trött innan kvällen kommer många gånger. För det är ej så lätt arbete att fälla timmer. Vi är tre som har köpt en motorsåg tillsammans. Mina kamrater är kanadensare. Det tar ej lång tid att fälla ett träd på fyra fot. Sågen kostar tusen dollar innan man får allt som behövs. Vi får tjugo dollar per dag och bättre kontrakt.
Efter 1 oktober höjde bolaget matpriset till $2,50 om dagen, och så skatt på 3 cent för varje dollar och 8 cent per dag. Så vi får betala varje dag vi äter. Skatten går till länet för en välfärdsfond för de nödlidande och gamla pensionärer som det är ganska illa ställt med.
En händelse som är ganska upprörande att tala om är att, för några veckor sedan hittades i ett rum på Keefer Street en 81-år gammal man som varit död i sju dygn utan att någon vetat om det. Det är upprörande och förvånande att något dylikt kan inträffa i ett så kallat modernt samhälle, där det talas så vitt och brett om alla de sociala förmåner som allmänheten kommer i åtnjutande av. I sju dagar sägs det att mannen varit död. Men hur länge han varit sjuk och utan tillsyn innan livsgnistan slocknade vet ingen. Mannen var från Norge enligt hans papper. Allt prat om Amerika låter kanske bra men det är nog inte så bra för alla.
1 november var Rakel i Vancouver så jag fick träffa henne, som jag inte har sett sedan hon var 8 år. Jag kunder inte känna igen henne, men jag var mig lik tyckte hon. Hon tog flygmaskinen och reste till Penticton för att hälsa på August och Frida där borta, samt Gunborg och hennes man som fick en pojke i augusti månad.
Jag fick en ögonsjukdom i augusti och fick ligga på hospitalet i sex veckor. Ögonen var som levrat blod i mitt huvud. Det kostar 6 dollar per dag att ligga på hospital. Doktorn kostar 160 dollar. Han trodde att jag skulle bli blind men tack och lov är jag bra igen. Men jag måste använda glasögonen.
Annars är min hälsa god. Du får hälsa så gott till alla mina syskon och alla som en hälsning tar. Är Arthur Kristoffersson kvar i Mark? Hälsa honom.
Pengarna du talar om är räntan, ej så noga mätt. Jag har väl klarat mig gott och ej behövt använda dem för min egen del. Kapitalet är väl bra när det blir utbetalt. Förstår att det är arvet efter mina föräldrar för jag tycks ha fått det för ingenting, men som min mor och far har slitit för och sparat.
Hoppas du skriver mera. Jag har ej mycket att skriva om. Allt är så obekant.

Bästa hälsningar och en god jul till alla
Axel

Adress:
177 Pender W.
Vancouver BC
Canada

Stanley Almqvist
barnbarn till Axels lillebror

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.