Kommentarer

Skatten i skogen


Tillsammans med min bror Jörgen besökte jag kusinbarnet Bert-Ove (till höger) i Rönnäs. Förutom släktforskning pratade vi om allt från sjukvård till orientalisk mat. (Jag fick ett nytt recept med mig hem.)

Men vårt ärende var träffa Bert-Ove och byta information om släkten med varandra. Speciellt den samiska bakgrunden. Mest då på pappas sida.


När vi går på den tillförlitligaste information vi fått tag i ser kartan ut så här.
Våra rötter går till Gransjölandet. Ett område som våra förfäder brukade och betalade skatt för. Det ligger mitt i Stöttingfjällsområdet. Jag skulle då vara gransjölapp.
Lappskattelandet är gult. Det mörkgröna är reservat.
Lappskattelandets placering och form har tagits ur boken Sydsamer. Ett standardverk om sydsamer och vår kultur. Kartbilden är modern digital karta. De har passats ihop med hjälp av sjöarnas form och placering.

Vår släktskap med skattelappen och, Granrot, den same som tog upp nybygge på sitt skatteland är belagt med släktforskning i arkiven.


Bert-Ove bor i det här huset i grannbyn Rönnäs. När vi lämnade hans gård skymde det redan.

Här bodde hans farmor och farfar, som var min faster och farbror. Även min farfar bodde här en kort period på slutet av sitt liv.

Stanley Almqvist
gräver upp rötter i skogen

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.