Kommentarer

Kåtan vid bäcken

Gustaf Almqvist byggde den första kåtan på allmänningen nere vid bäcken. Det var i början av 1970-talet. När torvkåtan förföll ersattes den med en lite större timrad variant.

Gustaf var mågen till Alex Nilsson som hade gården ovanför bäckravinen. Lite avvaktande var de till hans samiska påbrå… och ibland sken det igenom.

”En dag när vi gick ner till bäcken sa han plötsligt: ’Ska vi bygga en kåta?” berättar Stanley Almqvist. ”Men kan du det? undrade jag. Tja … det kan man väl, sa han svävande och granskade de krokiga björkarna i bäckbranten.”

Så byggde han en ”ringkåta”: en ring av fyra hopskarvade krökta bitar björk och en mssa härsvirke som fanns kvar på gården. En liten dörr hittades i ladugården. Presenning och tjärpapp fick duga som vattentätt skikt, innan torven lades på.

På slöjden gjorde Stanley ett luftintag så att röken kunde dra ut genom rökhålet. Hans slöjdlärare var Bo Renman, en annan Skogbo.

Den timrade kåtan med spåntak. Ett kommunalt projekt med ungdomar som praktiserade på bygget.
Nu är även den i ganska dåligt skick. Men den skyddar lite mot vädret i alla fall.
Baljan på toppen skyddade rökhålet och eldstaden från vatten.

Inne i den timrade kåtan. Gunnar Nilsson och Elin Almqvist. Kolbullar stod på menyn.

 

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.