Kommentarer

Elin odlar


Nej det är ingen sån odling … den här plantan är angelica, Angelica archangelica på latin (kvanne på svenska, faatnoe på sydsamiska).

En naturlig växt i fjälltrakterna. Och en köksväxt som räddat många nybyggare och samer från bristsjukdomar under mörka vintrar med ensidig kost, tillagad som gompa till exempel.
Den och lök lär vara de första växter som odlades i norden. Får se hur vår lilla vän tar sig. Den är tvåårig och blommar först nästa år.


Spenaten växer galet bra i sin lilla låda. Elin har skördat två gånger, förvällt och frusit in. Det bli spenat för hela vintern och mangolden i lådan bredvid är också mogen för frysen.


Nere vid Hantverkshuset har Elin lagt ut den här odlingsbädden. På spärrskiktet av wellpapp och tidningspapper ligger kompost och jordlager som får ligga till sig till nästa år. Det är tydligen så man gör nu för tiden.
Elin följer alla trädgårdsbloggare på nätet och provar nya grejer. På så sätt slipper vi dra den gamla enbladiga plogen genom torvan.

Foto: Elin Almqvist

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.