Kommentarer

Myter

”Eskimåerna har hundratals ord för snö”

Faktum är att inuiterna (som de vill kalla sig själva) inte har något ord alls för snö i allmänhet.
Per Langgård, professor i grönländska, förklarar det så här:
”Jag vet faktiskt inte hur många ord det finns. Om du vill ha 150 stycken kan jag göra 150 stycken åt dig. Om vi ser på rötterna finns inte så många ord. Det finns till exempel ord för snö i luften och på marken. Det finns ord för salt is och sötvattenis och nyis. Så det är rätt både att säga att det finns ett tiotal ord eller hundrafemtio. Antalet ord som går att skapa är i princip oändligt, genom att man bygger ihop ord till nya ord.”
Skandinaviens urbefolkning verkar inte vara ordfattigare än Grönlands. Efter Johan Rassa, same och renskötare, född i Sarek 1921 har över trehundra ord för all möjlig snö i lulesamiskan dokumenterats, is, barmark, snöväder, spår i snö, och så vidare.

 

”Snöväder är kallt väder”

För dem som lever i varmare klimat är snö ett tecken på kyla. När temperaturen är under fryspunkten kan man inte göra något ute eftersom det är så kallt!

För oss i kallt klimat är snö tecken på mildare temperaturer. Jämfört med klara dagar då värmen försvinner från jorden samtidigt som solen lyser på oss, är molntäcket en värmande filt. Att det snöar samtidigt gör inte vädret kallare.

 

”Det är kallare där luften är fuktigare”

– Att 5 minus känns kallare i söder än i norr på grund av luftfuktighet är en så djupt rotad myt att till och med en del meteorologer har gått på den. Den lilla mängd vattenånga som finns i luften vid låga temperaturer påverkar inte luftens värmeledningsförmåga, säger meteorologen Pär Holmgren.

Många har med stor övertygelse förklarat för mig att -20 är mycket kallare i Stockholm än -35 i Lappland.
”Det beror på att luften är fuktigare i Stockholm”, är den ”vetenskapliga” förklaringen.

Problemet med den idén är att luftfuktigheten beror på temperaturen. 20-gradig luft i Stockholm kan inte bära mer fukt än 20-gradig luft i Lappland.
En annan extrem är känslan när man stiger ur flygplanet på någon tropisk plats – hur fukten och värmen slår emot en när man kliver ut. Varm luft kan bära mycket fukt.
Luften vid -35 är tvärtemot väldigt torr. Det känns som att andas från en gastub.
Detta om fukten.

Men så intensiv kyla som -35 är bokstavligen mördande. Hud som inte skyddas förfryser lätt. -20 är mycket snällare – även i Stockholm. Att människor fryser och att tekniska system bryter ihop beror nog mera på att man inte är beredda på kylan.

En sak som kyler mer än vad termometern visar är vind. Avkylningen kan flerdubblas. Men vinden fungerar likadant överallt.