Kommentarer

Gamla kapellet

IMG_1284    IMG_1282
Bröderna Berndt och Lennart.

Det råder ett visst tvivel i Skog, om att det gamla kapellet, bakom det som nu är kafé, någonsin funnits. Spår av stengrunden ligger kvar men minnet lever inte.

Skogarna Berndt Johansson och hans bröder träffade jag i Karlskoga vid lövsprickningen. Så jag passade på att fråga om det gamla huset bakom kapellet i Skog, det som är rivet. Jo, det var ett kapell med personalbostad och allt.
Han var så liten när de flyttade att han inte själv minns det. Men han vet genom föräldrar och andra hur det var.
– På den tiden bodde kanske 200 personer i Skog, gissar Berndt, och uppåt 75 av dem var medlemmar i Malgomajs fria församling. De fick ju plats i kapellet, och andra också.
Så det var en samlingssal och inga stugmöten.

För er som inte känner till stugmöten är det gudstjänster hållna hemma i folks bostäder.
En evangelist är som en pastor ungefär, ofta en kvinna.

Lennart Johansson berättade för mig att han var över tio år gammal när de flyttade från Skog och att han minns det gamla kapellet väl. Där fanns en kyrksal på bottenvåningen där det fanns plats för minst 75 personer eftersom medlemmarna kunde samlas där.

Kurt Hellgren ringde härom dagen. Enligt honom byggdes det gamla kapellet när hans far Holmfrid hade gått bibelskola. Han saknade hus och det fanns då inget kapell i Skog.
Simon, Rickard och några andra hjälpte Holmfrid att bygga huset. Det byggdes med lägenheter i två plan. På nedre våningen Holmfrids lägenhet, på övervåningen en evangelistbostad. Vid sidan av dessa byggdes kyrksalen med plats för minst 75 personer.
Salen värmdes med ”egovärme”: varmluft som strömmade från ett litet utrymme där man eldade i en enkel plåtkamin, en så kallad galt. Värmen cirkulerade genom självtryck genom ventiler vid golv och tak.

Kurt har bilder från kapellet. Men dem får vi vänta med att få se tills vi kommer till Stockholm.
Själv har jag en gammal sångbok från kapellet i Skog. Den hittades i Vindeln.

Skogarna är spridda över hela landet. Man träffar på dem överallt! Här bor det i alla fall inte så många längre.

Mer historia om Skog och Mark!

Stanley Almqvist
gräver

2 kommentarer tillGamla kapellet

  • Jonathan Grahn

    Very cool to read about the old chapel. I remember my father telling stories about this as well. Also great to see Bernt and Lennart looking so well. An incredible family, the entire bunch coming from Josef and Magda!

    Curt Hellgren spells his name with a ”c”. 🙂

  • Jag har ju också hört min mamma berätta om det.
    Märta var tonåring när hon döptes. Men jag är osäker på om det fanns dopgrav där, eller om man använde en vattentätad trälåda.
    (Kind of natural for swedes to spell Curt the german way with K.)

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.