Kommentarer

Jul i Skog

I år köpte vi gran. Jämn och fin, lagom stor och luktar gott!
Lite ironiskt dock, att åka från Skog till Vilhelmina och köpa en gran på Tallen. Men den sista användbara granen på vår tomt är förbrukad. Att mormor födde som en Grahn är tydligen ingen garanti för livslång tillgång till arten ifråga.

Julafton firades med Elins föräldrar och Carina, en vän från byn.
För att undvika koma delade vi upp julmaten i omgångar över dagen. Här är det lunch med fiskmenyn: En handfull sorters sill, västkustsallad och Elins första försök att grava lax. Överraskande lyckad. Men med bra råvara från Bergmans fisk kan det bara bli bra. Eller hur?

För en gångs skull hade vi tid att sitta ned under hela Kalle Anka-programmet. Det känns som om det var många år sedan sist.

Inte för att koncentrationen var så stor på alla håll, men vi har det avslappnat och otvunget.

Viktigare än Kalle Anka är julevangeliet. Det har det alltid varit ända sedan Alex och Lilly firade jul här. Och nu är det vår tur.

Lennart spelar spontant ett par låtar på pianot bakom dörren och sjunger till.

Elin sköter det mesta i köket. Hon gör också de omistliga delikatesserna mesefil och sillsallad à la Märta.

Det är dags för köttmenyn där revbensspjällen intar den centrala rollen – i hård konkurrens med köttbullarna.

Märkvärdigare än så är det inte. Men precis så på riktigt som vi vill ha det.

Vi avslutade julafton med midnattsmässa i Vilhelmina kyrka. Kön fram till nattvarden gick genom hela kyrkan och fylldes på hela tiden.

På annandagen fyller Elins pappa alltid år. Så det blir tårta på säng om morgonen. Grattis på 79-årsdagen Lennart!

Mer jul i Skog och Mark!

Stanley Almqvist
julfirare

4 kommentarer tillJul i Skog

  • Vilken mysig julafton. Vettigt att dela upp maten så där istället för att försöka äta allting på en gång.
    Måste får fråga: Vad är mesefil? Hur gör man den?
    Kramar till Er och en önskan om en god fortsättning på 2012.

  • Elin

    Mesefil är vispad grädde blandad med messmör eller riven mesost. Här brukar man äta det till julskinkan men jag jag tycker det är godast med bara mesefil på genebröd. /Elin

  • Aha.. då har jag ju faktiskt gjort sånt en gång. Var tillsammans med en kille från Umeå, för en massa år sen, vars mormor alltid gjorde messmörsgrädde som han kallade det. Det var väldigt gott på tunnbröd. Ska försöka komma ihåg att göra det till nästa jul eller varför inte till midsommar?
    Tack, Elin.

  • Ewa Edman

    Vilken snygg gran…förstod att man skulle köpa en. Men det bär emot när man bor i skogen. Granarna hos oss är glesa, fast det döljs med mycket pynt o smällkarameller som barna gjort. Men nu fick jag se hur en gran ska se ut.:D Har faktiskt funderat att börja odla några snabbväxande med gott utrymme mellan varandra. Fast det dröjer ju då innan de går att använda.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.