Morsdagstankar

4_gen
Mormor Lilly och mamma Märta står bakom ytterligare två generationer av mödrar i Skog. 

Tänker lite på mamma Märta så här på mors dag. Och på mormor Lilly. Mamma var en produkt av den här byn och gården här – och av mormor.
Jag tänker också på aahka. Jo farmor hade förstått om jag kallat henne aahka. Men vad hade hon svarat?

Vi är alla präglade av dem som fött oss. I mitt fall tre kvinnor som någon gång i livet valde att leva med Jesus i centrum.
Mamma Märta döptes i pingstkapellet i Skog, som den första i familjen. Mormor Lilly föjlde snart hennes exempel. Och morfar Alex gjorde som kvinnorna i familjen. Inte för att de var starka kvinnor, snarare böjda av skamkänslor och hårt arbete. Skammen att vara född till flicka, skammen att inte få utbilda sig, skammen att vara gravid och tvingas gifta sig… 

Farmor_barn
En av få bilder av farmor Augusta; här några av de 12 barn hon födde. 

Skam var också farmor Augustas följeslagare. Skammen att vara same och när hon kom hem och hade döpt sig i pingstförsamlingen blev det för mycket för farfar som misshandlade henne den natten. Men hon stod på sig.
Jag mötte en kusin förra helgen som levt ett ”brokigt liv”. Han har just döpt sig och berättade att vår aahka:s exempel gav honom en ny chans i livet.

Så de var på sitt sätt starka kvinnor ändå, trots sina enkla liv mitt i sin skam.
De levde på vad Jesus sa: ”Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor; jag ska skänka er vila.”

Stanley Almqvist
sin mors son

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.