Våra myrar


På Blaikfjället som ligger väster om byn finns Sveriges största hjortronmyr 30 000 hektar: mängder av fåglar och hjortron. Ett favoritmiljö för Elin. Här står hon och spanar över Lillskällmyren. En liten utflykt en vanlig tisdag.

Läs mer Våra myrar

Kolbullens dag 2018


Det här är en kolbulle. Fläskpannkaka på standardsvenska.
Tjusningen med kolbulle är skogshuggarnas hundraåriga tradition. Och smaken förstås. Som all snabbmat baseras den på fett och snabba kolhydrater, med knaprig yta, djup sälta och en frisk doft av levande eld. Lingonsylten läggs på som en sötsur brytning.

Läs mer Kolbullens dag 2018

Vår i Skog


Solen lyser och vi känner lite vittring av vår. Men än har snön inte rasat av taken. Jo, halva brotaket är snöfritt.
30 mars börjar våren i samisk kalender. Våren är ca 3 månader lång enligt den. Vi hoppas på bättre tider och en brusande snösmältning!

Läs mer Vår i Skog

Dopparedagar

I helgen var årets öppna ljusstöpning i Skog och Mark. Elin samlade damerna i grannskapet under tre dagar medan jag var på kurs i sameslöjd.

img_0282
Julstämningen sprider sig med doften av varmt stearin.

Läs mer Dopparedagar

Höstens sista svampar

cccc
Äntligen har jag hittat trattkantareller i Skog!

Läs mer Höstens sista svampar

Suring 2016

Hembygdsföreningen har som vanligt haft surströmmingsfest för alla i Skog och Mark.

Suring_2016

Läs mer Suring 2016

Pastorer från Skog

Elin_talar_2
Elin talar i Åsele Filadelfia. 

Från Skog och Mark har en lång rad av pastorer och predikanter gått ut. Efter en snabb funderare fick jag och faster Tora ihop den här listan. (Tora har varit pastor i Skog.) De var alla väldigt olika personligheter:

Läs mer Pastorer från Skog

Spanska sjukan 1918

Mary Grahn 1, gift Hellgren, berättar om hur spanska sjukan drabbade byn Skog. Berättelsen är hämtad från de barndomsminnen som hon tecknade ned på sin ålderdom.
Mary var en av de få i byn som var frisk även om också hon verkar ha haft lite känningar av influensan. Hon fick tillsammans med några släktingar och andra bybor hålla ställningarna i byn så gott det gick.
Läs mer Spanska sjukan 1918

Kolbullens dag

IMG_9912

I år fick Kolbullens dag perfekt väder, perfekt stekta kolbullar och många glada gäster; cirka 140 personer, tre gånger så många som bor här!

Läs mer Kolbullens dag

Kolbullen

Kolbullen har blivit Skogs och Marks signaturrätt. Varje sommar hålls Kolbullens dag, där köerna slingrar långa fram till brasan där tre gräddare steker de eftertraktade pannkakorna.

Kolbullens-dag

Kolbullens historia börjar i timmerkojan, där var och en fick laga sin egen mat. Timmerhuggarna jobbade hårt och för att orka behövde de så många kalorier de kunde få. Trots namnet är kolbullen ingen bulle utan en tjock pannkaka med fläsk, stekt över öppen eld.

Läs mer Kolbullen